SUTUOKTINIŲ TARPUSAVIO SANTYKIŲ SKLAIDA

Pagrindinę įtaką sutuoktinių tarpusavio santykių sklaidai daro dorovinės vertybės.
Meilė ir atsakomybė. Sutuoktinių tarpusavio santykiuose meilės sąvoka suprantama kaip aktyvus veikimas, „niekad nesti „yra“, bet tik nuolat „įvyksta“ priklausomai nuo kiekvieno asmens indelio, nuo jo visiško atsidavimo. Meilės raiška čia suvokiama davimo kontekste – savęs dovanojimu, o ne pasyviu laukimu gauti. Tikra atsakomybė yra laisvas ir sąmoningas žmogaus apsisprendimas siekti kitus daryti laimingus, t. y. besąlygiškai mylėti. Kuo daugiau jaučiama atsakomybė už asmenį, tuo daugiau tikrosios meilės.
Taigi šiame kontekste meilės ryšiai suvokiami kaip specialių pastangų ir įgūdžių reikalaujanti veikla.
Sutuoktinių pagarba. Viena pačių bendriausių ir svarbiausių šeimos dorovinių vertybių, einančių po meilės, yra abipusė sutuoktinių pagarba. Tai tokia dorovinė nuostata, kuri grindžiama sutuoktinių, kaip asmenybių, vertingumo, lygių teisių ir galimybių, laisvo apsisprendimo pripažinimu. Tai gebėjimas vertinti kito individualybę, teisę būti pačiu savimi – gebėjimas priimti kitą tokį, koks jis yra. Gerbiantys vienas kitą sutuoktiniai yra atidūs, jautrūs, delikatūs, taktiški, tolerantiški vienas kitam. Pagarbūs sutuoktiniai atsižvelgia į kito poreikius ir interesus, nuotaiką, savijautą. Išskirtinas pagarbos moteriai akcentas, kuri reiškiama pabrėžtu jai dėmesingumu, jautrumu, nuolankumu. Pagarbos ir dėmesio reiškimas moteriai šeimoje rodo vyro kultūringumą ir išsiauklėjimą, kilnumą ir mandagumą. Pagarba žmonai padeda sukurti palankius abipusius santykius, išsaugot abipusę meilę ir prisirišimą.
Toks požiūris išryškina siekiamybę vertinti žmogų kaip dvasinę būtybę, o ne savo užgaidų, norų patenkinimo objektą.
Sutuoktinių sąžiningumas ir pareiga šeimai. Šeima yra sutuoktinių ir kitų šeimos narių intymių asmenybinių santykių sritis, kur pagrindinį vaidmenį juos reguliuojant atlieka sąžinė. „Sąžinė – tai kas gali suteikti dvasios pusiausvyrą, vidinę darną ir ramybę“ . Ji yra vidinė sutuoktinių veiksmų ir poelgių vertintoja – dvasinė galia, skirianti gėrį nuo blogio. Taigi sąžiningumas – tai atviras, teisingas elgesys, dorovinio atsakingumo už savo poelgius jausmas. Vertindama poelgius, smerkdama blogį, pritardama gėriui, sąžinė priešinasi įvairioms amoralioms pagundoms ir orientuoja sutuoktinius rinktis garbingą elgesį. Sąžinė skleidžiasi glaudžiai sąveikaudama su pareiga. Pareiga šeimai – tai sutuoktinių pasišventimas ir pasiaukojimas bendriems šeimoms interesams ir jos gerovei. Pareigingi sutuoktiniai geba sukurti tvirtą ir stabilią šeimą. Sutuoktinų pareiga kyla iš pačių įsisąmoninto santykio su savo šeima, artimaisiais ir visuomene. Pareiga – ne tik įsipareigojimas, bet ir savęs paties apribojimas. Sutuoktinių pareigų nuoseklus vykdymas laiduoja jų santykių nuoširdumą, vienas kito supratimą ir pasitikėjimą. Šeimos pareigų esmė pasireiškia savitvarda, susivaldymu, ištikimybės saugojimu.
Nuoširdumas, pasitikėjimas, ištikimybė. Šios tarpusavyje glaudžiai susijusios dorovinės vertybės sudaro savarankišką dorovinių vertybių bloką. Jos aktyviai dalyvauja kuriant dorovinį – psichologinį šeimos santykių klimatą.
Sutuoktinių nuoširdumas pasireiškia atvirumu ir tiesumu tarpusavio santykiuose. Nuoširdumą laikydami savo santykių prioritetu, sutuoktiniai paženklina savo bendrystę tiesos branginimu. Abipusis nuoširdumas sukuria prielaidą tarpusavio supratimo ir pasitikėjimo puoselėjimui.
Abipusis pasitikėjimas įgyjamas sąžiningumo, pareigingumo, atsakingumo, nuoširdumo, atvirumo deklaravimu tarpusavio santykių vyksme ir reiškiasi vidinių išgyvenimų dalijimusi.
Sutuoktinių ištikimybė glaudžiai susijusi su įsipareigojimu. Ištikimybė charakterizuoja sutuoktinių dorovinį brandumą, jų tyrumą ir kilnumą. Įsipareigojimas suprantamas kaip individualus apsisprendimas tęsti pradėtus santykius, nepaisant to, kad sutuoktinis po kiek laiko bus visai kitoks, nei šiandien. Pasak A. Giddens, įsipareigojimas yra šuolis į nežinomybę ir, įsipareigodami susitaikome su sutuoktinio laisve, jo galimybėmis būti kitokiam, keistis. Šiam įsipareigojimui būdingas asmeninio įsipareigojimo gylis, nes apsisprendimas tęsti santykius reiškia ir individualios atsakomybės prisiėmimą už santykius bei pastangas išsiugdyti ypatingą, jautrią nuostatą į sutuoktinį.
Parengė Klaipėdos m. šeimos centras