Mamyčių susitikimas su psichologe

Birželio 18 d. mamytės su psichologe Jolanta Navickiene gvildeno labai aktualią temą - vaiko kapriziukai iki 3 metų.
Apibendrinant psichologės mintis galima išskirti šiuos akcentus:
1. LEISTI VAIKUI TURĖTI TEISĘ REIKŠTI JAUSMUS (pvz.: vaikui užsigavus sakome „neverk“, o tai reiškia, jog jam neleidžiame būti savimi). Reikia stengtis jį suprasti, padėti išreikšti jausmus, o ne slopinti juos.
2. PADĖTI VAIKUI SUVOKTI KO JIS NORI. Vaiko verksmas byloja apie jo poreikį. Reikia stengtis „numanyti“- įvardinti ko jis siekia bei padėti jam pačiam suvokti savo poreikį. Ir tuomet pagal galimybes atliepti arba pasiūlyti alternatyvą. Nerekomenduotina vaiko norus patenkinti prasiveržus ašarų lietui. Jei vaikas pajus, kad į jo verksmą reaguojama tik tada kai pradeda verkti, tai taps jo charakterio savybe.
3. PRIPAŽINTI IR ĮVARDINTI pyktį, o ne ignoruoti. Reikia leisti vaikui tirti pasaulį, išbandyti ir pan., žinoma užtikrinant sveikatos bei gyvybės saugumą.
4. APIBRĖŽTI RIBAS, nes vaikas užaugęs be ribų nepritaps visuomenėje. Vaikui augant jas reikia nuolat plėsti - taip ugdant jo savarankiškumą.
5. Vaikas NENORI KOVOTI, jis nori viską pažinti. Iki 3 m. vaikas nieko nedaro specialiai, kad suerzintų, pakenktų, jis tik tiria pasaulį.
6. Jei vaikas baudžiamas (iki 3 m) tai baudžiamas už tai kad jis yra. Jei vaikas yra mušamas - jis priima tai kaip bausmę už tai, jog gyvena. Taip pat bausti negalima BAIME (grasinimu, jog policija nubaus negerus vaikus ir pan.).
7. GALIMYBĖ RINKTIS! Vaikui rinktis reikia duoti iš kelių dalykų, pvz.: i6 dviej7 suknelių teišsirenka katrą devės ir pan.
8. Reikia GILINTIS Į TAI KĄ VAIKAS DARO. Į jausmus, kuriuos patiria veikdamas(piešdamas, lipdydamas, šokdamas, skaitydamas). Neskubėti nuolat girti, nes jei kažką daro ir laukia įvertinimo gyvenime nusivils, nes nuolat giriamas visada nebus. Svarbiau sužadinti norą tęsti veiklą. Vaikas pats save viduje turi įvertinti.
9. Kalbėti TRUMPOMIS FRAZĖMIS. Bambėti draudžiama.
10. Stengtis ATVERTI VAIKO VIDŲ, kad jis išsakytų kaip jaučiasi.
11. LABIAU DŽIAUGTIS VAIKU, nei norėti tobulo rezultato iš savęs ar vaiko..
12. Vaiką SKATINTI, o ne įsakinėti.
13. Vaikam reikia kuo daugiau MEILĖS, kuri suteikiama fiziniu kontaktu, palaikymo žodžiais, kartu praleistu laiku, įvairiomis paslaugomis bei dovanomis.




Mamyčių ir vaikelių palaiminimas



Atviručių darymas tėveliams :)





Tarptautinės vaikų gynimo dienos šventės akimirkos