Svečias iš Ekvadoro

Į Klaipėdos šeimos centre vyksiantį sužadėtinių rengimo santuokai seminarą buvo atvykęs svečias kun. Roberto iš Ekvadoro, kurį lydėjo kun. Andrius Vaitkevičius (abu kunigai šiuo metu studijuoja Popiežiškajame Laterano universitete Romoje).
Atvykęs svečias trumpai pasidalino apie savo šalies ypatumus bei rengimosi santuokai procesą.
Ekvadore apie 80 procentų gyventojų katalikai. Jie labai temperamentingi ir karštai išpažįsta savo tikėjimą. Šlovina Dievą giesmėmis, šokiais. Katalikiška šeimos samprata yra įtraukta ir į šalies konstituciją. Šeima laikoma tik skirtingos lyties asmenų sąjunga. Abortai - draudžiami šalies įstatymu.
Svečias pasidžiaugė, kad jų šalyje skyrybų nėra daug. Jos - nepopuliarios. Kunigas Andrius, tai palygino su ikikarine Lietuvos situacija, kai išsiskyrimas buvo gėda ir vyrui, ir moteriai.
Kaip skaudžią šalies problemą svečias išskyrė kohabitacijos (sugyvenimo kartu, neįteisinus santuokos).
Sužadėtinių rengimosi santuokos sakramentui, lyginant su Lietuva, yra išskirtinis tuo, jog rengimosi procesas kiekvienai porai yra individualus. Grupinai seminarai nėra organizuojami. Besirengianti sužadėtinių pora prieš santuoką  su specialistu susitinka 5 kartus, kurių metu aptariama psichologinės, lytiškumo, religinės praktikos problematika. Labai nustebino, kad į susitikimą kviečiami išsiskyrę asmenys, kurie liudija apie savo išgyvenimus, patirtas klaidas. Jie skatina sužadėtinius iki santuokos sakramento teisingai įvertinti savo jausmus.
Dokumentų tvarkymas jeigu santuoka registruojama savoje parapijoje trunka apie tris mėnesius, o jeigu kitoje - iki šešių mėnesių.
Džiaugiamės kunigų vizitu bei pasidalinta patirtimi, kuri naudinga tobulinant Klaipėdos šeimos centre organizuojamus rengimosi santuokai susitikimus.